Dromenvanger-hoe-weet-ik-wat-ik wil

Wat wil ik nou écht?

Het is maar een kort zinnetje, slechts 5 woorden om precies te zijn. Maar om daar nou even 1, 2, 3 een net zo kort en snel antwoord op te geven. Dat is vaak een heel ander verhaal. Of nou ja, in sommige gevallen is het antwoord net zo kort als de vraag: Ik heb echt geen idee!

En dat is op zich niet zo vreemd, want laten we eerlijk zijn: de keuze is reuze. Het hebben van die keuzevrijheid is ergens een groot goed. Een luxe. Het maakt dat je feitelijk kan gaan en staan waar je wilt. Toch voelt het voor veel mensen niet zo. Je hebt vaak het gevoel te moeten voldoen. Aan de normen en waarden van de maatschappij. Aan hetgeen je vroeger van thuis uit hebt meegekregen. Of aan hetgeen je in ieder geval door de jaren heen onderweg bent gaan begrijpen. En wat je bent gaan geloven vooral.

Doe mij die maar

Als je van de basisschool afkomt, begint het maken van de eerste grote keuze. Het bepalen van welk middelbaar onderwijs je gaat volgen. In de meeste gevallen wordt die keuze mede bepaald en beïnvloed door de voorkeur van je ouders. Maar de kans is groot dat je een aantal jaren later bij het kiezen van het vervolgonderwijs of een baan, zelf de keuze hebt gemaakt.

Sommigen weten al heel jong wat ze willen. Voor anderen is dat een veel grotere uitdaging. En dat kan een jarenlange zoektocht zijn van verschillende studies, banen en bedrijven. Door het enorme aanbod in opleidingen en banen is het overzicht houden niet altijd een vanzelfsprekendheid. Het kan maken dat je er moe van wordt en dat je op een gegeven moment denkt: “Ik kies voor nu wel gewoon dit. Dan heb ik tenminste een keuze gemaakt en dan kan ik daarna altijd nog verder zien als ik het niet leuk vind.”

Ik heb enorm veel geleerd en ervaring opgedaan in die tijd, maar om nou te zeggen dat ik er heel erg gelukkig van werd. Nou, nee dus.

Dat is natuurlijk ook dé manier om te ontdekken wat je leuk vindt. Door het te doen en zelf te ondervinden. Het kan zomaar zijn dat je op die manier exact hebt gevonden wat je leuk vindt. Maar het is net zo goed mogelijk dat je na jaren nog niet precies weet wat je wilt. Dat je het wel ok vindt hoe het nu gaat, maar dat je ergens ook rondloopt met de gedachte “Is dit het nou?” Je hebt gewoon het idee dat je er meer uit wilt halen. Uit jezelf. Uit je leven.

Als ik mensen vraag wat ze willen, krijg ik namelijk vaak als antwoord te horen wat ze niet meer willen. Hartstikke zinvol om dat te weten natuurlijk. Vervolgens is de vraag wat je met die informatie kunt en vooral doet. Want ook dan is het belangrijk om in de actie te gaan als je voelt dat het ergens niet klopt of niet helemaal aansluit. Ik geloof zelf dat het je zelfs veel energie kan kosten als je niet doet wat je leuk vindt. En dan spreek ik echt uit eigen ervaring. Ik heb 14 jaar in het bedrijfsleven gewerkt. Ik ben meerdere keren van baan en richting veranderd, omdat ik steeds voelde dat ‘dit het nog niet helemaal was’. Ik heb enorm veel geleerd en ervaring opgedaan in die tijd, maar om nou te zeggen dat ik er heel erg gelukkig van werd. Nou, nee dus.

Ontvang de gratis Inspiration Guide

en ontdek in 7 stappen jouw ideale Way of Life.

Niet-goed-krijg-jezelf-terug-garantie

Want dat is toch wat we allemaal willen. Gewoon.. gelukkig zijn. Aha! Is dat wat! Dus eigenlijk is dat gewoon wat je wilt, namelijk gelukkig zijn. Het is alleen meer de vraag hoe je daar invulling aan geeft. Wat zijn de dingen die jou gelukkig maken. En weet je dat echt niet of heb je stiekem al meer informatie tot je beschikking dan je door hebt? Je vindt het mogelijk best spannend om dat verder te onderzoeken en in gang te zetten, omdat je daar bepaalde keuzes voor moet maken waar je tegenop ziet. Het vergt inderdaad best wel wat om te gaan voor wat je écht wilt. Het betekent dat je bepaalde overtuigingen en zekerheden los moet durven laten. De eerste vraag daarbij is of je wel zo zeker bent dat al die zekerheden zo zeker zijn. Juist ja. Want volgens mij heb je die namelijk nergens. De enige garantie in het leven is dat het op een dag eindig is. En de vraag is wat jij wilt hebben gedaan en meegemaakt als je daar op het einde van de rit op terugkijkt. En dat telt niet alleen voor studies en banen, maar het geldt voor alles in het leven. Wat voor relatie zou je willen, waar wil je wonen, welke reizen of avonturen wil je nog meemaken. Het is eigenlijk de bekende bucketlist waar al je wensen op staan die je dit leven nog wilt laten uitkomen.

Wat ik zelf heb geleerd onderweg? Geef nooit op en neem geen genoegen met bepaalde situaties of dingen in je leven als je diep van binnen al lang weet dat je er niet echt gelukkig van wordt. Het voelt in het begin misschien onwennig en als een grote drempel. Maar wat als je durft te gaan voor wat je écht wilt en je die extra stap zet om eens aan de andere kant van die drempel te spieken wat daar te halen valt? Dan gaat er niet alleen een deur open, maar dan gaat er een hele nieuwe wereld voor je open. En zelfs als je een keuze maakt en je ontdekt later dat dat het niet helemaal was, dan nog ben je een leerzame ervaring rijker en ben je steeds dichter bij hetgeen je wel wilt.

Eenmaal over de drempel…

Druk je jouw eigen stempel. Je hebt je eigen koers gevaren door te doen en ontdekken wat je wel wilt. Dus durf groots te denken, dromen & doen. Er is maar een iemand die weet waar jij echt gelukkig van wordt. En dat ben je zelf. Het is zo cliché en toch ook heerlijk waar, want als je eenmaal die drempel over bent… Schrijf op wat je tot nu toe al hebt geleerd en ervaren onderweg als het gaat over wat je wel wilt. Begin eventueel eerst met wat je niet meer wilt en ga dan verder met wat je als tegenhanger daarvan juist wél wilt. Praat erover met je partner, vrienden of familie. Daarmee maak je het steeds concreter voor jezelf. Kan je daarbij nog wat extra inspiratie, motivatie en hulp gebruiken om verder te ontdekken wat je echt wilt? Volg een leuke cursus of workshop en laat je inspireren. Ja, ik weet het. Ook daar – hoe kan het ook anders – is er een enorm aanbod te vinden. Ben je benieuwd naar de workshop die ik aanbied? Deze heb ik voor het gemak genoemd: Wat wil ik nou echt. Wel zo duidelijk immers en in het verlengde daarvan krijg je een handig stappenplan aangereikt met als bonus extra reistips voor onderweg. Welke route je ook kiest, ik wens je veel ontdekkingsplezier. Dat je de drempel maar lekker vaak mag platlopen. En ik hoor natuurlijk heel graag van je hoe het aan de andere kant van die drempel is. Enjoy the ride & make it a good one!

Misschien vind je dit ook leuk:

Vakantie voornemens vasthoudenChantal
Hoe houd ik vertrouwenChantal
Hoeveel positivi-tijd heb jij?Chantal
Omgaan met gedachtes. Ik denk dat ik teveel denkChantal
Animatie oefening voor innerlijke rustChantal
Animatie oefening voor innerlijke rustChantal
Minder van jezelf moetenChantal
Je hart volgenChantal
Your True Journey Friends Online CommunityChantal
De kracht van positiviteit en creativiteitChantal
Weerstand tegen de crisisChantal
7 stappen om je ideale leven te ontdekkenChantal
4 tips om beter te ontspannenChantal
Ontspannen doe je zoChantal
Dat de stappen uit 2019 je veel moois mogen brengen in 2020!Chantal
Life is like a box of chocolates... geniet van de verrassingen onderweg!Chantal
Hocus Pocus ik hou mijn focusChantal
Blog - Hocus Pocus ik hou mijn focus-hoe-houd-ik-focusChantal
Sprong in het diepe en doen wat je hart je ingeeftChantal
Sprong in het diepe doen-wat-je-hart-je-ingeeftChantal
Gas geven of remmenChantal
Gas geven of remmenChantal
Zie je door de bomen het bos niet meer? Ontdek dat je niet de enige bent én welke stappen je kunt zettenChantal
hoe-doorbreek-ik-mijn-vaste-patronenChantal
hoe-doorbreek-ik-mijn-vaste-patronenChantal
van-groei-naar-bloeiChantal
ik-wil-meer-balans-in-mijn-levenChantal
Ik wil meer balans in mijn levenChantal
Hoe-kan-ik-meer-ontspannen 4 tipsChantal
Hoe kan ik meer ontspannenChantal
Dromenvanger wat wil ik nou echt
Dromenvanger-hoe-weet-ik-wat-ik wilWay of Life Guiding
Handgebaar wat het woord ok uitbeeldt met in het midden een stralende zon als afbeelding bij blog over hoe krijg ik meer zelfvertrouwen
handgebaar dat het woord ok uitbeeldt met in het midden een stralende zon bij blog over het krijgen van meer zelfvertrouwen
Change managementChantal
Change managementChantal
EindejaarsstressChantal
Flexibiliteit en mindset bij tegenslagChantal
Chantal