Omgaan met gedachtes. Ik denk dat ik teveel denk

“Ik denk dat ik teveel denk…”

Het zou zomaar kunnen dat je deze herkent. En dan bedoel ik het vele denken, malen en zelfs piekeren wat je behoorlijk bezig kan houden. Je gedachtes lijken maar niet te stoppen, het gaat maar door en je wordt er eigenlijk best een beetje moe van.


Je weet ergens ook wel dat het je niet helpt om maar te blijven denken over allerlei (vaak dezelfde) dingen. Je zou het ook graag anders doen, maar je vraagt je echt af: Waar zit toch die stop-knop?

Ho eens even!

Want dat zou je toch het allerliefste willen, nietwaar? Een druk op de knop en weg met die vervelende gedachtes. Rust in de tent. Dat zou fijn zijn.

Je bent zelf bij machte om sturing te geven aan je gedachten.

Je bent er door de tijd heen zo gewend aan geraakt dat je het je bijna niet kan voorstellen hoe dat zou zijn. En misschien is het niet een druk op de knop, maar wat als ik je zeg dat je wel degelijk kunt leren aan welke knoppen je zelf kunt draaien om dat resultaat te bereiken? Jij bent zelf namelijk bij machte om sturing te geven aan je gedachten.


Maak een begin aan jouw eigen journey!

Ontvang gratis Journey Talks, exclusieve content en een sneak peek in de YTJF Community.

Vervelende verhalen verteller

Het is een feit dat je met je gedachtes jouw werkelijkheid creëert. Dat wat jij op een dag denkt, is wat je jezelf vertelt. En als je jezelf maar vaak genoeg hetzelfde verhaal vertelt, ga je het op een gegeven moment vanzelf geloven. Je hebt het jezelf wijs gemaakt. Dus dan kan je er maar beter voor zorgen dat je vooral veel positieve en gunstig geformuleerde verhalen aan jezelf vertelt!

Wat er in de praktijk vaak gebeurt, is dat we onszelf vertellen wat er allemaal niet goed kan gaan. We zien de bekende beren op de weg en handelen daarmee feitelijk vanuit onze angsten. We zijn bang om het niet goed te doen of voelen een bepaalde angst voor verlies of afwijzing. Het zijn die interne – letterlijk angstaanjagende – stemmetjes. Ze blokkeren de weg, ze zorgen ervoor dat je op de rem gaat. Dat je gaat twijfelen aan jezelf en daardoor niet meer zo goed durft, waardoor je niet doet wat je het liefste zou willen. Doodzonde!

Positieve praatjesmaker

Als je weet dat je met je gedachtes zelf jouw werkelijkheid creëert, kun je dus maar beter kiezen voor positieve gedachtes! Wat zijn die positieve praatjes die jij graag hoort? Waar krijg jij wel energie van en de moed en zin om door te pakken op de dingen die jij het liefste wilt?

Wees bewust van elke keer dat je jezelf betrapt op een vervelende gedachte die maakt dat je op de rem gaat. Vervang vervolgens per direct deze gedachte door het nieuwe, positieve praatje dat maakt dat je juist wél de energie en moed hebt om te doen wat jij graag wilt.

Van doemdenken naar MOEDdenken

Maak voor jezelf desnoods een lijstje met gedachtes die jou een goed gevoel geven en die maken dat je weer in beweging komt. Voor elke keer dat je jezelf een negatieve gedachte vertelt, vertel je jezelf ook minstens 1 keer een positief verhaal. Mijn advies is om die laatste uiteraard zo vaak te herhalen als je maar wilt. Op deze manier ga je af van het doemdenken en praat jij jezelf moed in om te durven kiezen en doen (!) wat jij wilt. Dus als je toch iets moét denken, kies dan niet voor doemdenken maar voor MOEDdenken (twee lettertjes omwisselen en je krijgt al gelijk een heel ander verhaal!). Jij kiest wat je denkt, jij kiest wat je gelooft. Dus welke keuze maak jij hierin?

En er zijn natuurlijk nog vele andere manieren om hiermee om te leren gaan. Kan jij hier wel wat inspiratie bij gebruiken? In de Your True Journey Friends online community staat deze maand het thema “Omgaan met gedachtes” centraal. Het leuke van deze community is dat alle content die ik daar deel, er altijd op blijft staan. Zie het als een soort online magazine waar je 24/7 terecht kunt voor allerlei artikelen, tips en informatie over vele onderwerpen op het gebied van persoonlijk welzijn en ontwikkeling. Hier lees je hoe jij hier eenvoudig toegang tot kunt krijgen. Ik ben benieuwd wat jouw positieve praatjes jou voor moois zullen brengen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Vertrouwen houden Helpende woorden onderwegChantal
Vanuit innerlijke rust krijg je het meeste gedaanChantal
Vakantie voornemens vasthoudenChantal
Hoe houd ik vertrouwenChantal
Hoeveel positivi-tijd heb jij?Chantal
Omgaan met gedachtes. Ik denk dat ik teveel denkChantal
Animatie oefening voor innerlijke rustChantal
Animatie oefening voor innerlijke rustChantal
Minder van jezelf moetenChantal
Je hart volgenChantal
Your True Journey Friends Online CommunityChantal
De kracht van positiviteit en creativiteitChantal
Weerstand tegen de crisisChantal
7 stappen om je ideale leven te ontdekkenChantal
4 tips om beter te ontspannenChantal
Ontspannen doe je zoChantal
Dat de stappen uit 2019 je veel moois mogen brengen in 2020!Chantal
Life is like a box of chocolates... geniet van de verrassingen onderweg!Chantal
Hocus Pocus ik hou mijn focusChantal
Blog - Hocus Pocus ik hou mijn focus-hoe-houd-ik-focusChantal
Sprong in het diepe en doen wat je hart je ingeeftChantal
Sprong in het diepe doen-wat-je-hart-je-ingeeftChantal
Gas geven of remmenChantal
Gas geven of remmenChantal
Zie je door de bomen het bos niet meer? Ontdek dat je niet de enige bent én welke stappen je kunt zettenChantal
hoe-doorbreek-ik-mijn-vaste-patronenChantal
hoe-doorbreek-ik-mijn-vaste-patronenChantal
van-groei-naar-bloeiChantal
ik-wil-meer-balans-in-mijn-levenChantal
Ik wil meer balans in mijn levenChantal
Hoe-kan-ik-meer-ontspannen 4 tipsChantal
Hoe kan ik meer ontspannenChantal
Dromenvanger wat wil ik nou echt
Dromenvanger-hoe-weet-ik-wat-ik wilWay of Life Guiding
Handgebaar wat het woord ok uitbeeldt met in het midden een stralende zon als afbeelding bij blog over hoe krijg ik meer zelfvertrouwen
handgebaar dat het woord ok uitbeeldt met in het midden een stralende zon bij blog over het krijgen van meer zelfvertrouwen
Change managementChantal
Change managementChantal
EindejaarsstressChantal
Flexibiliteit en mindset bij tegenslagChantal
Chantal