Weerstand tegen de crisis

Weerstand tegen de crisis

~ over Maslov en corona ~

Wat een bizarre tijden. Wie kon vermoeden dat onze maatschappij overvallen zou worden door een zo ongelooflijk heftig en haast allesoverheersend virus. De normaal zo snelle wereld waar we dagelijks deel van uit maken wordt nu in een mum van tijd tot stilstand gebracht. Het bekende ‘van hot naar her vliegen’ wordt in letterlijke en figuurlijke zin een halt toegeroepen.

Het virus overspoelt ons op vele manieren, en zeker niet alleen op het fysieke vlak. Het raakt ons op allerlei gebieden en op alle niveaus. Het brengt een berg onzekerheden met zich mee, twijfels, boosheid, zorgen, verdriet, frustratie, sterke gevoelens van onmacht en overduidelijke angsten. Heel veel angsten. Het niet weten leidt in veel gevallen tot paniekacties waarvan ik de voorbeelden niet hoef te benoemen. We hebben allemaal de beelden gezien en de berichten gelezen.

Volle bak weerstand

Een crisis – en zeker een van deze omvang – roept per definitie weerstand op, want we willen ons ertegen kunnen verzetten. Daarbij schept het verwarring, immers waar kan zoiets nu toch goed voor zijn en wat moeten en kunnen we hiermee? Ze voelen beiden onprettig en vooral de combinatie hiervan geeft een unheimisch gevoel. Toch maakt het dat er ook nog iets anders verder op gang wordt gebracht: bewustwording. Op alle lagen. En dat is hard nodig.

Nu we ons wereldwijd grote zorgen maken, is het heel aannemelijk dat elk individu zich minstens eenmalig afvraagt: Hoe zit het nu eigenlijk met mijn eigen weerstand? Ben ik bestand tegen dit virus? Wat als het virus mij of iemand uit mijn omgeving besmet?

Het zijn immers de primaire levensbehoeften die in het gedrang neigen te komen: je gezondheid en fysieke basisbehoeften.

Dit zijn vaak de eerste reacties, de gedachten die direct door je hoofd schieten bij het uitbreken van zoiets angstaanjagends. Het zijn immers de primaire levensbehoeften die in het gedrang neigen te komen: je gezondheid en fysieke basisbehoeften. En zo worden we uitgenodigd om het bekende ‘goed voor jezelf zorgen’ nu nog meer dan ooit na te leven. Er volgen vragen als: “Let ik voldoende op mijn voeding en beweeg ik wel genoeg?” We wisten het allang, maar deden we het ook?

Vervolgens wordt met de komst van corona het gevoel van veiligheid en zekerheid aangetast. We voelen ons op weinig plekken nog veilig en zelfs thuis op ons eigen vertrouwde stekje zijn we ons bewust van de RIVM richtlijnen die we ook daar zo goed als mogelijk opvolgen. En ook de vanzelfsprekendheid van iedere dag naar je werk gaan om te kunnen voorzien in de materiële behoeften, komt voor velen op losse schroeven te staan.

Goed moment voor bedrijven, ondernemers én net zo goed voor de werknemers om na te denken over de wijze van bedrijfsvoering. In welke mate is die afhankelijk van externe factoren waar je zelf maar beperkt invloed op hebt? En hoe vaak wordt er in het zaken doen eigenlijk op slechts één paard gewed en hoe wenselijk is dat als juist dat paard ten val komt?

Ontvang de gratis Inspiration Guide

en ontdek in 7 stappen jouw ideale Way of Life.

Gepaste afstand graag

En dan is er ook nog eens ‘social distancing’ in het leven geroepen. Dit maakt dat mensen – toch zeker degenen die alleen wonen en al eenzaamheid ervaren – nog makkelijker in een isolement raken. Ook het hebben van sociale contacten is simpelweg een basisbehoefte in ons bestaan. Alleen zijn hoeft zeker niet te betekenen dat je je ook alleen voelt. Dus hoe zorg je ervoor dat je toch verbonden blijft met de buitenwereld?

We weten dat het belangrijk is om in eerste instantie goed voor onszelf te zorgen. Ik ben echter ook van mening dat die zin verder gaat. Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, zodát je datzelfde voor een ander kunt betekenen. Niemand kan alles alleen en we zijn juist bedoeld als samenleving om het gezamenlijk goed te hebben. Iedereen draagt zijn steentje bij en dus is ieder individu van groot belang in onze maatschappij.

Boodschappenlijstje

Zodra ik zelf iets meemaak wat me raakt, triggert of op een andere manier een grote impact heeft, dan kijk ik graag naar de mogelijk onderliggende boodschap die ik aangereikt krijg. Wat wil deze gebeurtenis me vertellen? Besteed ik mijn energie wel aan de juiste dingen en zijn er zaken waar ik meer oog voor mag hebben?

Als je gedwongen wordt om pas op de plaats te doen, voelt het wellicht alsof er geen of onvoldoende ontwikkeling meer is. Maar is dat echt zo? Of is er juist dan meer rust en ruimte voor persoonlijke groei, omdát je gedwongen teruggaat naar de basis om van daaruit met vernieuwde inzichten verder te bouwen op een manier die veel beter aansluit bij wie je bent en wat je echt graag wilt?

Door het verplicht thuisblijven komt er meer aandacht en tijd voor het gezin. Niet altijd maar weg of onderweg en zich bezighoudend met allerlei activiteiten of de bekende ‘sociale verplichtingen’. Hoe bevalt het om niet een overvolle agenda te hebben en ineens tijd te hebben voor klusjes en zaken die je eigenlijk allang had willen oppakken? Tevens komt er een flinke dosis creativiteit en inventief handelen naar boven nu mensen thuis werken en de kinderen thuis onderwijs volgen. Mooi om te zien hoe mensen dit oppakken en hierover hun ervaringen delen.

Van eigen perspectief naar ons collectief

In eerste instantie zijn het gedachten meer vanuit het individu bekeken. Echter, deze zijn juist ook in een groter geheel te plaatsen. Want als ik zo op gepaste afstand deze gehele gebeurtenis aanschouw, dan denk ik daar toch zeker een aantal boodschappen in te zien die zowel voor ieder individu als voor het collectief bedoeld zijn.

Als we het hebben over gezonde voeding als goede basis, waar halen we die vervolgens vandaan als we met teveel mensen op een planeet leven die het steeds zwaarder heeft om te kunnen voorzien in de dagelijkse levensbehoefte van ons allen? Hoe goed zorgen we daar gezamenlijk voor? Het zou dus zomaar kunnen dat het een overduidelijke noodkreet van de natuur is dat het tijd is voor drastische veranderingen.

Het inademen van schonere lucht doordat er minder verkeer op de weg is, is een positieve ontwikkeling die nu gaande is, dus hoe kunnen we die continueren als straks de grote piek voorbij is en alles weer ‘gewoon doorgaat’?

In welke mate is de economie de afgelopen jaren afhankelijk geworden van bijvoorbeeld een grootmacht als China? Harde werkelijkheid en tegelijkertijd een kans voor nieuwe initiatieven en manieren om vorm te geven aan een ‘gezond bestaan en welzijn’ in de brede zin van het woord.

Maslov en zijn piramide

Feitelijk worden de basisbehoeften uit de piramide van Maslov gedwongen onder de loep genomen en waar nodig goed aangescherpt. En dat is denk ik ook de bedoeling. Het leidt automatisch tot de andere behoeftes zoals waardering en respect voor anderen en zelfontplooiing. Immers er ontstaan nieuwe initiatieven, er zijn vernieuwde inzichten, creativiteit komt naar boven, er is meer behoefte aan verbinding. Allemaal zaken die ook bijdragen aan vertrouwen en een positiever gevoel. Makkelijk is het niet en het zal gaan met ups en downs.

Toch zie ik dus juist ook positieve dingen ontstaan en is het denk ik een uitnodiging aan ons allen om als individu zorg te dragen voor zichzelf, zodat er gezorgd kan worden voor elkaar. Om te verbinden en zo gezamenlijk het maatschappelijk belang de aandacht te geven die nodig is. Niemand kan alles alleen. En dat is ook niet de bedoeling, we hebben elkaar hard genoeg nodig. Dat er vanuit dat gedachtegoed veel moois, positiviteit en nieuw perspectief mag ontstaan voor ons allemaal.

Misschien vind je dit ook leuk:

Vertrouwen houden Helpende woorden onderwegChantal
Vanuit innerlijke rust krijg je het meeste gedaanChantal
Vakantie voornemens vasthoudenChantal
Hoe houd ik vertrouwenChantal
Hoeveel positivi-tijd heb jij?Chantal
Omgaan met gedachtes. Ik denk dat ik teveel denkChantal
Animatie oefening voor innerlijke rustChantal
Animatie oefening voor innerlijke rustChantal
Minder van jezelf moetenChantal
Je hart volgenChantal
Your True Journey Friends Online CommunityChantal
De kracht van positiviteit en creativiteitChantal
Weerstand tegen de crisisChantal
7 stappen om je ideale leven te ontdekkenChantal
4 tips om beter te ontspannenChantal
Ontspannen doe je zoChantal
Dat de stappen uit 2019 je veel moois mogen brengen in 2020!Chantal
Life is like a box of chocolates... geniet van de verrassingen onderweg!Chantal
Hocus Pocus ik hou mijn focusChantal
Blog - Hocus Pocus ik hou mijn focus-hoe-houd-ik-focusChantal
Sprong in het diepe en doen wat je hart je ingeeftChantal
Sprong in het diepe doen-wat-je-hart-je-ingeeftChantal
Gas geven of remmenChantal
Gas geven of remmenChantal
Zie je door de bomen het bos niet meer? Ontdek dat je niet de enige bent én welke stappen je kunt zettenChantal
hoe-doorbreek-ik-mijn-vaste-patronenChantal
hoe-doorbreek-ik-mijn-vaste-patronenChantal
van-groei-naar-bloeiChantal
ik-wil-meer-balans-in-mijn-levenChantal
Ik wil meer balans in mijn levenChantal
Hoe-kan-ik-meer-ontspannen 4 tipsChantal
Hoe kan ik meer ontspannenChantal
Dromenvanger wat wil ik nou echt
Dromenvanger-hoe-weet-ik-wat-ik wilWay of Life Guiding
Handgebaar wat het woord ok uitbeeldt met in het midden een stralende zon als afbeelding bij blog over hoe krijg ik meer zelfvertrouwen
handgebaar dat het woord ok uitbeeldt met in het midden een stralende zon bij blog over het krijgen van meer zelfvertrouwen
Change managementChantal
Change managementChantal
EindejaarsstressChantal
Flexibiliteit en mindset bij tegenslagChantal
Chantal