Hoe houd ik vertrouwen

Vertrouwen houden

Het is een van de grootste uitdagingen in het leven: vertrouwen houden. Dat is hoe ik dat zelf ervaar en ik hoor het ook zeer geregeld om me heen. En het is ook echt niet altijd even makkelijk.

Juist op de momenten dat je tegenslag ervaart, hoe houd je dan vertrouwen dat het weer de goede kant op gaat? Als je heel goed weet wat je het liefste zou willen, maar datgene er vandaag nog niet is… Hoe houd je dan vertrouwen dat het op een dag wél zo ver is?

Mag het onderhand

Op het moment dat je lekker in je vel zit, alles eigenlijk wel lekker loopt en je veel tijd & ruimte hebt (of maakt?!) voor leuke dingen dan gaat het met het vertrouwen vaak ook een stuk beter. Je ervaart voldoende positiviteit in je leven en je haalt genoeg voldoening uit de dingen die je doet en meemaakt dat je daardoor ook reden hebt om optimistisch te zijn over de toekomst.

Maar wat als het allemaal even niet meer zo soepel loopt als je wilt? Dan wordt het vaak een stuk lastiger om ook dán het vertrouwen te houden.

Je bent er eigenlijk wel klaar mee. En je bent er klaar voor, dus mag het nu onderhand gewoon eens goed gaan.

Daar waar je eerst een stijgende lijn voelde, nemen de twijfels en zorgen nu toe. De negatieve gedachtes nemen meer de overhand en je raakt ongeduldig. Je bent er eigenlijk wel klaar mee. En je bent er klaar voor. Voor de dingen die je zo graag wilt en die al geruime tijd op je wensenlijstje staan. Dus mag het onderhand gewoon eens goed gaan. Kan het als-je-blieft gaan zoals jij het graag wilt? Wanneer gaat het nou eindelijk nog eens een keertje gebeuren?


Maak een begin aan jouw eigen journey!

Ontvang gratis Journey Talks, exclusieve content en een sneak peek in de YTJF Community.

Lesje leren

Het is ook niet makkelijk als het tegenzit, want je wordt immers volle bak uitgedaagd. Juist dán. Het komt er dan op aan hoe jij ermee omgaat. Want daarin heb je wel een aantal keuzes. Hoeveel ruimte geef jij de twijfels en onzekerheden? Wat kom je van jezelf tegen en ben je bereid daar ook naar te kijken? Wat zíjn de dingen die je graag zou willen leren? Wat ik vaak terug hoor is dat mensen graag meer vertrouwen willen hebben. In zichzelf, maar dus ook in die bekende goede afloop. Dat het allemaal weer goedkomt.

En als vertrouwen houden een les is die je graag wilt leren, tja dan zal je daar ook een keer (waarschijnlijk meer dan eens) op getest worden onderweg om te bepalen of je ‘geslaagd’ bent. Zo gaat dat toch met alle lessen in het leven? Op school krijg je ook geen diploma als je niet eerst hebt laten zien de stof voldoende te beheersen. Dat is in het dagelijks leven niet anders. Het is een ongoing proces.

Kip & het ei

Het is feitelijk part of the game. Weet hoe dan ook dat je vertrouwen kunt bouwen en het zo ook steeds makkelijker kunt behouden in moeilijkere tijden. Een van de dingen die daarbij helpt is zien wat je in het verleden al hebt bereikt en hoe je je toen op moeilijke momenten toch staande hebt weten te houden. Hoe je zelfs hebt doorgezet en daar vervolgens de vruchten van hebt geplukt.

Het werkt nu eenmaal zo dat je – doordat je bepaalde stappen hebt gezet – vertrouwen krijgt. En als je vertrouwen hebt, durf je ook bepaalde (nieuwe) stappen weer te zetten. Het werkt dus positief op elkaar door. De vraag is feitelijk: Wat was er nu eerder, het vertrouwen of de actie (stap die je zet) waardoor je vertrouwen groeit? Yep, iets met een kip en een ei inderdaad.

Succes verzekerd

Ook al is datgene zoals je het wenst er vandaag nog niet, dan betekent dat niet dat het ook niet kan of gaat gebeuren. Blijf intussen bezig, ga stap voor stap door en laat je onderweg niet afleiden door negatieve gedachtes, meningen van anderen of een maatschappelijke druk van buitenaf.

Blijf in het moment en zie dus vooral ook hoe je eigen successen uit het verleden je al veel opleveren in het heden. En weet dat je dat dus op een zelfde manier kunt toepassen op de situaties en uitdagingen waar je op dat moment mee te maken hebt. En zo ga je steeds verder. Voor je het weet ben je dus weer een zelfde positieve ervaring aan het creëren, alleen zie je dat vaak nog niet als je er middenin zit. Als dat geen vertrouwen geeft…

In de Your True Journey Friends community komt dit thema ook geregeld aan bod. Alle content die ik daar deel, blijft er altijd op staan. Hoe handig! Het is een online platform waar je 24/7 terecht kunt voor allerlei artikelen, tips en informatie over vele onderwerpen op het gebied van persoonlijk welzijn en ontwikkeling. Voor ieder wat wils. Je leest hier hoe jij hier eenvoudig toegang tot kunt krijgen.

Meanwhile, keep the faith & just keep going!

Misschien vind je dit ook leuk:

Vertrouwen houden Helpende woorden onderwegChantal
Vanuit innerlijke rust krijg je het meeste gedaanChantal
Vakantie voornemens vasthoudenChantal
Hoe houd ik vertrouwenChantal
Hoeveel positivi-tijd heb jij?Chantal
Omgaan met gedachtes. Ik denk dat ik teveel denkChantal
Animatie oefening voor innerlijke rustChantal
Animatie oefening voor innerlijke rustChantal
Minder van jezelf moetenChantal
Je hart volgenChantal
Your True Journey Friends Online CommunityChantal
De kracht van positiviteit en creativiteitChantal
Weerstand tegen de crisisChantal
7 stappen om je ideale leven te ontdekkenChantal
4 tips om beter te ontspannenChantal
Ontspannen doe je zoChantal
Dat de stappen uit 2019 je veel moois mogen brengen in 2020!Chantal
Life is like a box of chocolates... geniet van de verrassingen onderweg!Chantal
Hocus Pocus ik hou mijn focusChantal
Blog - Hocus Pocus ik hou mijn focus-hoe-houd-ik-focusChantal
Sprong in het diepe en doen wat je hart je ingeeftChantal
Sprong in het diepe doen-wat-je-hart-je-ingeeftChantal
Gas geven of remmenChantal
Gas geven of remmenChantal
Zie je door de bomen het bos niet meer? Ontdek dat je niet de enige bent én welke stappen je kunt zettenChantal
hoe-doorbreek-ik-mijn-vaste-patronenChantal
hoe-doorbreek-ik-mijn-vaste-patronenChantal
van-groei-naar-bloeiChantal
ik-wil-meer-balans-in-mijn-levenChantal
Ik wil meer balans in mijn levenChantal
Hoe-kan-ik-meer-ontspannen 4 tipsChantal
Hoe kan ik meer ontspannenChantal
Dromenvanger wat wil ik nou echt
Dromenvanger-hoe-weet-ik-wat-ik wilWay of Life Guiding
Handgebaar wat het woord ok uitbeeldt met in het midden een stralende zon als afbeelding bij blog over hoe krijg ik meer zelfvertrouwen
handgebaar dat het woord ok uitbeeldt met in het midden een stralende zon bij blog over het krijgen van meer zelfvertrouwen
Change managementChantal
Change managementChantal
EindejaarsstressChantal
Flexibiliteit en mindset bij tegenslagChantal
Chantal