Flexibiliteit en mindset bij tegenslag

Murphy, please have mercy!

Maar natuurlijk. Hebben we alles gehad, krijgen we dit ook nog. Ach, je kent het wel, van die dagen dat je `s ochtends opstaat en er gaat al gelijk iets mis. Dat wordt al snel opgevolgd door het tweede wat mis gaat. En jawel hoor, voor je het weet loopt alles in de soep, wordt je dag heel anders ingevuld dan bedacht en ga je `s avonds het liefste op tijd naar je bed, want Murphy en z`n wet heeft wel genoeg van zich laten horen die dag. Morgen weer een nieuwe dag.

Nu vind ik het persoonlijk altijd fijn om voor het slapen gaan m`n dag nog even de revue te laten passeren. En zelfs al vind ik dat niet fijn, dan ontkom ik er nog niet aan. Ik denk automatisch terug aan wat er die dag gebeurd is, wat er in mijn ogen goed of minder goed ging, of er dingen zijn die ik een volgende keer anders zou doen en ik werp ook alvast een kleine blik op de dag die komen gaat. Dit geeft mij overzicht en een gevoel van rust.

Van ik doe niks goed, naar kijk eens wat je wél doet!

En als ik dan zo een kleine analyse maak van m`n dag, heb ik in eerste instantie het gevoel wat ik de hele dag al had, namelijk dat werkelijk álles mis ging! Alles? Ok, misschien niet alles, maar toch zeker wel 90%. Ik had immers een heel mooi lijstje gemaakt wat ik wilde gaan doen en toen ik eindelijk geïnstalleerd was en klaar om vol gas te geven… Gaat er een groot glas water over m`n gloednieuwe laptop heen! Hellup!! Nu kan je zeggen dat dat lomp is (want geloof me dat was ook mijn eerste eigen conclusie), maar ja toen was het kwaad al geschied, dus dan ga ik liever in oplossingen denken.

Na de nodige uren te zijn verloren met dit geintje, heb ik m`n planning van die dag weer opgepakt. Ik had al met een vriendin afgesproken die avond en ze appte me toevallig om te vragen of ik zin had om bij hun mee te eten. Graag! Daar won ik weer wat tijd terug die ik overdag verloren was.

M`n huis stond er ook nog bij thuiskomst

En eerlijk gezegd ging er nog iets goed. Ik had een mooi gesprek in de ochtend gehad en ondanks alle tegenvallers heb ik in de middag wel het e.e.a. op papier gezet wat ik allang wilde doen. Dat gaf me veel rust. En ja, de autorit die ik moest maken is ook veilig verlopen. M`n huis stond er ook nog bij thuiskomst en het dak zat er ook nog op. De koelkast was fijn gevuld met lekker eten en m`n whatsapp zat vol met leuke, lieve berichtjes van familie en vrienden.

Nu lijken dat vanzelfsprekende dingen, maar ik geloof toch dat het belangrijk is om juist in tijden van tegenslag te blijven zien wat de positieve dingen zijn. Uiteraard bepaalt de heftigheid van een gebeurtenis ook de mate waarin je erdoor wordt beïnvloed. En toch schuilt er een belangrijke boodschap in als je er goed over nadenkt. Want als je reis niet loopt zoals gepland, hoe zorg je er ook dan voor dat je toch kunt blijven genieten onderweg?!

Analyse 2.0

Dus als ik opnieuw nadenk over mijn dag, dan ging er eigenlijk maar 35% écht mis. Of was het 25%? Vooruit, laten we zeggen dat er 15% mis is gegaan volgens de wetgeving van Mr. Murphy. Maar waarom zou ik de focus trouwens leggen op het deel wat niet naar wens verliep, terwijl er dus een veel groter deel is dat wél goed ging? Net zoals je vroeger op school hoorde dat je er 2 fout had in plaats van 8 goed. Iets met omdenken en focus verleggen. Is dat niet waar we het onszelf regelmatig onnodig moeilijk mee maken? Teveel aandacht op de zogenaamde verbeterpunten? En gingen alle dingen daadwerkelijk mis of bleek het toch niet onoverkomelijk en volgde na het probleem ook weer de oplossing? (In mijn geval een los toetsenbord kopen, want de rest van de laptop bleek nog in tact!)

Negatieve gedachten, interne stemmetjes, angst als niet al te beste raadgever… We laten ons daar al snel in meenemen. We worden er soms door overmand. Nu is het goede nieuws dat je zelf je gedachten kunt sturen. Aha! Dan is het vanuit die wetenschap minstens zo interessant om eens te onderzoeken wat je kunt creëren vanuit positieve gedachten met je blik gericht op de dingen die goed gaan en die je wilt en kunt bereiken! Now, we`re talking!

Goed beschouwd heb ik dus eigenlijk zo`n slechte score nog niet. 85% goed en dat voor een gewone doordeweekse dag. En de plussen die ik heb ervaren, waren wel dusdanig mooi en leuk dat die eigenlijk wel dubbel tellen.

Flexibele planning graag!

Het leven is wat je gebeurt, terwijl je andere plannen maakt. Ik had vandaag bedacht om werkmateriaal te maken, maar ik had grote moeite om me hierop te concentreren door wat privé telefoontjes en een vervelende gebeurtenis tussendoor. Dit vroeg vervolgens om een flexibele planning van mijn kant. Het bewust stilstaan hierbij riep daarna meerdere vragen op die me vervolgens inspireerden..

En wel tot het schrijven van een blog over planning, onverwachte gebeurtenissen onderweg en – héél belangrijk – je buigzaamheid hoe hiermee om te gaan en de keuzes die je daarbij hebt. Dus ook al is die wet van Murphy een hele bekende en herkennen we allemaal zijn theorie, dat wil nog niet zeggen dat we daaraan zijn overgeleverd en niet meer kunnen bijsturen als we dat wensen!

Dus dan vlieg je een keer uit de bocht en loopt je planning in de soep. Wees dan ook nieuwsgierig en eerlijk naar jezelf over wat je daardoor wél hebt meegemaakt en gedaan. En wees lief voor jezelf. Dus in plaats van een hele week boos te zijn vanwege mijn ogenschijnlijk dramatische laptop-incident, heb ik besloten om het tegenovergestelde te doen. Het was 32 graden buiten. De mussen vielen van het dak. Maar gelukkig had ik m`n vriezer nog vol met lekkere ijsjes. Het bleek een perfecte remedie om af te koelen. Morgen weer een dag. Oh ja, en ik heb zojuist besloten dat Mr. Murphy dan een snipperdag heeft. Het is immers toch te warm om te werken.

Misschien vind je dit ook leuk:

Vertrouwen houden Helpende woorden onderwegChantal
Vanuit innerlijke rust krijg je het meeste gedaanChantal
Vakantie voornemens vasthoudenChantal
Hoe houd ik vertrouwenChantal
Hoeveel positivi-tijd heb jij?Chantal
Omgaan met gedachtes. Ik denk dat ik teveel denkChantal
Animatie oefening voor innerlijke rustChantal
Animatie oefening voor innerlijke rustChantal
Minder van jezelf moetenChantal
Je hart volgenChantal
Your True Journey Friends Online CommunityChantal
De kracht van positiviteit en creativiteitChantal
Weerstand tegen de crisisChantal
7 stappen om je ideale leven te ontdekkenChantal
4 tips om beter te ontspannenChantal
Ontspannen doe je zoChantal
Dat de stappen uit 2019 je veel moois mogen brengen in 2020!Chantal
Life is like a box of chocolates... geniet van de verrassingen onderweg!Chantal
Hocus Pocus ik hou mijn focusChantal
Blog - Hocus Pocus ik hou mijn focus-hoe-houd-ik-focusChantal
Sprong in het diepe en doen wat je hart je ingeeftChantal
Sprong in het diepe doen-wat-je-hart-je-ingeeftChantal
Gas geven of remmenChantal
Gas geven of remmenChantal
Zie je door de bomen het bos niet meer? Ontdek dat je niet de enige bent én welke stappen je kunt zettenChantal
hoe-doorbreek-ik-mijn-vaste-patronenChantal
hoe-doorbreek-ik-mijn-vaste-patronenChantal
van-groei-naar-bloeiChantal
ik-wil-meer-balans-in-mijn-levenChantal
Ik wil meer balans in mijn levenChantal
Hoe-kan-ik-meer-ontspannen 4 tipsChantal
Hoe kan ik meer ontspannenChantal
Dromenvanger wat wil ik nou echt
Dromenvanger-hoe-weet-ik-wat-ik wilWay of Life Guiding
Handgebaar wat het woord ok uitbeeldt met in het midden een stralende zon als afbeelding bij blog over hoe krijg ik meer zelfvertrouwen
handgebaar dat het woord ok uitbeeldt met in het midden een stralende zon bij blog over het krijgen van meer zelfvertrouwen
Change managementChantal
Change managementChantal
EindejaarsstressChantal
Flexibiliteit en mindset bij tegenslagChantal
Chantal