hoe-doorbreek-ik-mijn-vaste-patronen

In de lotushouding

“Het blijft toch wel een dingetje hoor: balans houden.” Dagelijks hoor ik dit terug van mensen in m`n omgeving. En ik herken wat mijn reisgenoten zeggen. Het is ook niet zo vreemd met alles wat we op een dag moeten. Of wat we denken te moeten in ieder geval..

Want ja, moeten we écht al die dingen doen? En van wie eigenlijk? Staat er iemand met een pistool op je hoofd gericht dat het allemaal af moet (en ook nog een beetje snel graag)? Of is dit de meer de stem van je innerlijke criticus die de druk regelmatig even opvoert? Hmmm. Als je deze herkent en regelmatig voelt, is het misschien tijd om eens een andere houding aan te nemen.

Help, ik zit klem

Als je namelijk merkt dat je vastzit in een bepaald patroon, helpt het om een andere positie in te nemen. En dit telt zowel letterlijk als figuurlijk. Wanneer je op je werk de hele dag gespannen op het puntje van je stoel zit om alle deadlines en targets te halen, dan kan het toch erg prettig zijn om af en toe de benen te strekken, te gaan verzitten of simpelweg diep adem te halen om zo je spieren wat ontspanning te gunnen. Ik heb dit zelf jarenlang zo ervaren en riep dan regelmatig dat het tijd was om weer eens in de lotushouding te gaan zitten!

Nu vind je dat misschien een beetje gek – om niet te zeggen een mission impossible en behoorlijk onhandig! – om op je werk in deze oosterse kleermakerszit achter je bureau te zitten. Die snap ik en het zou ook niet per se m`n eerste advies zijn, haha. Maar er zijn natuurlijk meerdere manieren om tot een ontspannen gevoel te komen en het is aan jou om te ontdekken welke houding het beste voor jou werkt. En het gaat veel verder dan die letterlijke andere houding.

Als je merkt dat je vastzit in een bepaald patroon, is het misschien tijd om eens een andere houding aan te nemen.

Herken je bij jezelf dat je steeds weer in soortgelijke situaties zit en hier vervolgens elke keer op een zelfde manier op reageert? Heb je het gevoel dat je daardoor in een patroon vastzit wat je maar niet lijkt te kunnen doorbreken? Wees gerust. Je beschikt over veel meer mogelijkheden om dit te doen dan je zelf doorhebt. Het is een kwestie van even doorhebben hoe je eigen mengpaneel in elkaar steekt. Dat je weet aan welke knoppen jij zelf kunt draaien om de boel eens wat losser te krijgen, zodat het allemaal weer wat lichter aanvoelt.

Ontvang de gratis Inspiration Guide

en ontdek in 7 stappen jouw ideale Way of Life.

Nieuw perspectief maakt het geheel relatief

Door de dingen vanuit een ander perspectief te bekijken, kun je ook beter relativeren. Als je jezelf goed kent en op basis daarvan keuzes maakt die het beste bij je passen, geef je jezelf de ruimte waardoor je ook niet meer dat gevoel hebt vast te zitten. Daarbij ontdek je dat je helemaal niet zo afhankelijk bent van externe factoren, meningen en bevestiging van anderen zoals je eerst dacht.

In plaats daarvan leer je steeds meer te vertrouwen op wie je bent en wat je zelf kunt. Je neemt dan een  vernieuwde houding aan die veel relaxter is en niet zo streng naar jezelf. Je merkt dat je – hoe confronterend ook – zelf degene was die de vaste patronen in stand hield. Hoe fijn om te ontdekken dat jij deze zelf kunt doorbreken wanneer jij dat wilt en daarvoor kiest!

Zelfreinigend vermogen

De bekende lotushouding wordt in de yoga en bij meditatie veel gebruikt voor een stabiele positie. Je spieren kunnen zich zo ook goed ontspannen. Hoe zorg jij ervoor dat je, letterlijk of figuurlijk, in de ‘lotushouding’ komt? Kies jij heel bewust die rust? Of betrap je jezelf erop dat je dat nog wat vaker zou mogen doen? De vraag is in welke mate jij jezelf toestaat om de ruimte in te nemen die het beste bij je past. Durf jij altijd puur jezelf te zijn en jezelf te laten zien, ongeacht wie en wat er onderweg op je pad komt en hoe pittig je uitdagingen onderweg soms ook zijn?

Een mooie inspiratiebron voor mij is de lotus. Deze plant is in staat om gedurende het hele jaar overal te groeien. De lotus wortelt in een moerasachtige bodem en toch zien de bladeren en de bloemen er nooit modderig uit, maar juist schoon en zuiver. De lotus staat dan ook symbool voor puurheid en zuiverheid. Weet en onthoud dat jij net als de lotus over een zelfreinigend vermogen beschikt en altijd de keuze hebt om waar en wanneer jij wilt te groeien in de richting die je wenst. Dan komt jouw schoonheid optimaal tot haar recht. Ik wens je een mooie en ontspannen periode van zuivere bloei. Geniet ervan!

Misschien vind je dit ook leuk:

Vertrouwen houden Helpende woorden onderwegChantal
Vanuit innerlijke rust krijg je het meeste gedaanChantal
Vakantie voornemens vasthoudenChantal
Hoe houd ik vertrouwenChantal
Hoeveel positivi-tijd heb jij?Chantal
Omgaan met gedachtes. Ik denk dat ik teveel denkChantal
Animatie oefening voor innerlijke rustChantal
Animatie oefening voor innerlijke rustChantal
Minder van jezelf moetenChantal
Je hart volgenChantal
Your True Journey Friends Online CommunityChantal
De kracht van positiviteit en creativiteitChantal
Weerstand tegen de crisisChantal
7 stappen om je ideale leven te ontdekkenChantal
4 tips om beter te ontspannenChantal
Ontspannen doe je zoChantal
Dat de stappen uit 2019 je veel moois mogen brengen in 2020!Chantal
Life is like a box of chocolates... geniet van de verrassingen onderweg!Chantal
Hocus Pocus ik hou mijn focusChantal
Blog - Hocus Pocus ik hou mijn focus-hoe-houd-ik-focusChantal
Sprong in het diepe en doen wat je hart je ingeeftChantal
Sprong in het diepe doen-wat-je-hart-je-ingeeftChantal
Gas geven of remmenChantal
Gas geven of remmenChantal
Zie je door de bomen het bos niet meer? Ontdek dat je niet de enige bent én welke stappen je kunt zettenChantal
hoe-doorbreek-ik-mijn-vaste-patronenChantal
hoe-doorbreek-ik-mijn-vaste-patronenChantal
van-groei-naar-bloeiChantal
ik-wil-meer-balans-in-mijn-levenChantal
Ik wil meer balans in mijn levenChantal
Hoe-kan-ik-meer-ontspannen 4 tipsChantal
Hoe kan ik meer ontspannenChantal
Dromenvanger wat wil ik nou echt
Dromenvanger-hoe-weet-ik-wat-ik wilWay of Life Guiding
Handgebaar wat het woord ok uitbeeldt met in het midden een stralende zon als afbeelding bij blog over hoe krijg ik meer zelfvertrouwen
handgebaar dat het woord ok uitbeeldt met in het midden een stralende zon bij blog over het krijgen van meer zelfvertrouwen
Change managementChantal
Change managementChantal
EindejaarsstressChantal
Flexibiliteit en mindset bij tegenslagChantal
Chantal