handgebaar dat het woord ok uitbeeldt met in het midden een stralende zon bij blog over het krijgen van meer zelfvertrouwen

Blij met mij!

Met een tevreden glimlach leg je je telefoon neer. Je hebt net een heel goed gesprek gehad met je beste vriend of vriendin. Het is zo fijn en belangrijk om te weten dat je in goed vertrouwen bij iemand je verhaal kunt doen. Op het eind van het gesprek hoor je jezelf nog zeggen tegen die ander: “Ik ben zo blij met jou!” Je haalt opgelucht adem en je kunt weer verder. 

Je bent dankbaar dat je fijne mensen om je heen hebt waar je op kunt bouwen. Omdat je weet dat je ze volledig kunt vertrouwen. Want dat ligt immers wel aan de basis van een goede relatie. Naast respect en waardering is vertrouwen een hele belangrijke waarde. Maar wat als die ander om de een of andere reden even niet bereikbaar is? En je ‘alleen’ jezelf hebt op dat moment? Heb je dan voldoende vertrouwen in jezelf om toch verder te kunnen?

“Komt wel goed, schatje.”

Want hoe fijn het ook is om bij die ander terecht te kunnen, hoe super fijn zou het zijn als je weet – en aan alles voelt – dat je juist ook altijd bij jezelf terecht kunt! Misschien herken je het wel dat je ergens op vastloopt en dat je dan even van die ander wilt horen dat het wel goed komt. Je wordt direct een stuk rustiger als die ander je bevestigt dat je het echt wel goed doet en dat je alle reden hebt om trots te zijn op jezelf. Je voelt je gehoord, gezien en gewaardeerd. Dus ook al staat je hele wereld op z`n kop, dan is het toch prettig als je die geruststellende stem tegen je hoort zeggen: “Het komt wel goed, schatje”.

In de bekende reclame wordt er middels deze rustgevende zin vertrouwen geschonken in de vorm van een lekker glaasje vruchtensap. Maar stel, er is dus ineens dat moment dat je ergens op vast loopt en je bent alleen. Niemand om je heen die jou een portie vertrouwen kan geven en verdorie, dat zal je altijd zien, nergens in huis een pak vruchtensap te bekennen. Het is overduidelijk: je bent op jezelf aangewezen.

Wat er ook gebeurt in je leven, je bent zelf verantwoordelijk voor je gedrag en de manier waarop jij ergens mee omgaat

Wat doe je dan en wat voor gevoel brengt dat teweeg? Misschien word je er wat onrustig van of brengt het een bepaalde spanning met zich mee. Vaak is dat het moment waarop de interne dialogen plaatsvinden. Je bent herhaaldelijk op hetzelfde punt vastgelopen en dat is tevens de reden dat je er nu echt klaar mee bent. Je wilt verder, een keuze maken en misschien wel een nieuwe weg inslaan. Je weet ergens wel wat je te doen hebt. Maar iets houdt je tegen. Je vraagt je af of je dat wel kunt? En áls je dat doet, heeft het natuurlijk bepaalde consequenties en of je daar nou echt op zit te wachten..

Het zijn die stemmetjes – het bekende getetter waar ik in mijn vorige blog over schreef – die gezellig tegen je aan beginnen te kletsen. Ze maken dat je gaat twijfelen en je wordt er zelfs angstig door. Je bent bang voor wat er komen gaat en je hebt er ineens niet zoveel vertrouwen meer in. En dan kan een ander het wel leuk zeggen dat je het kan, maar ja… je hebt het toch echt zelf te doen.

Zo stevig als een huis

En daar kan je wel een portie zelfvertrouwen bij gebruiken. Want inderdaad, wat er ook gebeurt in je leven, je bent zelf verantwoordelijk voor je gedrag en de manier waarop jij ergens mee omgaat. En dat is gelijk ontzettend positief nieuws! Want dit betekent dat je zélf de keuze hebt hoe je ergens op reageert en welke stappen je zet. En die stappen hoeven niet gelijk hele grote stappen te zijn. Vaak is het juist opgebouwd uit meerdere kleine stappen die samen de weg vormen naar hetgeen jij voor ogen hebt. Je kunt het vergelijken met het bouwen van een huis. Soms rij je ergens langs en je ziet onderweg dat er ergens gebouwd gaat worden. Je ziet niet direct grote veranderingen als je er dagelijks of wekelijks voorbij komt en maandenlang lijkt er niet zoveel te gebeuren. En dan is er die dag dat je er na een paar weken weer voorbij komt en ineens staat daar een groot huis! Je verbaast je er zelfs even over hoe ze dat toch ‘zo snel’ voor elkaar krijgen. Maar dat huis was er duidelijk niet in een dag of met een druk op de knop. En die eerste steen werd echt pas gelegd toen ze zeker wisten dat de fundering stevig genoeg was.

En dat is precies hoe het werkt met vertrouwen. Dat kun je namelijk bouwen! Huh, hoe dan? Door aan je eigen fundament te werken. Je werkt aan je basis, je gaat (her)ontdekken wie je bent, wat je wilt en waar jij voor staat in het leven. Je past je keuzes daarop aan en je merkt wat het met je doet. Dat geeft vertrouwen en tevens nieuwe motivatie om de volgende stap te zetten. En zo blijf je steeds verder bouwen. Want hoe zou het zijn als je doorzet en je datgene doet waarvan je allang weet dat je dat te doen hebt? Dat je de weg inslaat die echt past bij jou? Wat voor gevoel zou je dan hebben? Volgens mij – en ik spreek uit eigen ervaring – geeft dit een solide basis. Je staat zo stevig als een huis. Je krijgt daardoor een enorme dosis vertrouwen. In jezelf! Want je hebt het gedaan en je bent gegaan voor hetgeen jou blij maakt. Je hebt je hart gevolgd. Het geeft je bergen positieve energie en… het smaakt naar meer!

Deze week in de bonus

Vervolgens word je ook nog eens blij verrast, omdat je merkt dat je omgeving je veel beter begrijpt dan je aanvankelijk dacht. Oh ja, en die reactie van je baas viel ook 100% mee. Achteraf vraag je je af wat je nou zo lang heeft tegengehouden? Dit had je veel eerder moeten doen! In feite heb je zelfs nog meer gekregen dan je had gehoopt. Als dank voor je inzet en doorzettingsvermogen, kreeg je daarna als het ware deze bonussen erbij. Nu heb je helemaal het volste vertrouwen! Je belt je goede vriend of vriendin weer op, want dit goede nieuws wil je echt graag delen! En `s avonds ga je met een tevreden glimlach naar bed. En de volgende keer dat het even tegenzit, loop je gewoon naar de spiegel en zeg je tegen jezelf: “Het komt wel goed, schatje. Ik ben zo blij met mij!”

Misschien vind je dit ook leuk:

Vertrouwen houden Helpende woorden onderwegChantal
Vanuit innerlijke rust krijg je het meeste gedaanChantal
Vakantie voornemens vasthoudenChantal
Hoe houd ik vertrouwenChantal
Hoeveel positivi-tijd heb jij?Chantal
Omgaan met gedachtes. Ik denk dat ik teveel denkChantal
Animatie oefening voor innerlijke rustChantal
Animatie oefening voor innerlijke rustChantal
Minder van jezelf moetenChantal
Je hart volgenChantal
Your True Journey Friends Online CommunityChantal
De kracht van positiviteit en creativiteitChantal
Weerstand tegen de crisisChantal
7 stappen om je ideale leven te ontdekkenChantal
4 tips om beter te ontspannenChantal
Ontspannen doe je zoChantal
Dat de stappen uit 2019 je veel moois mogen brengen in 2020!Chantal
Life is like a box of chocolates... geniet van de verrassingen onderweg!Chantal
Hocus Pocus ik hou mijn focusChantal
Blog - Hocus Pocus ik hou mijn focus-hoe-houd-ik-focusChantal
Sprong in het diepe en doen wat je hart je ingeeftChantal
Sprong in het diepe doen-wat-je-hart-je-ingeeftChantal
Gas geven of remmenChantal
Gas geven of remmenChantal
Zie je door de bomen het bos niet meer? Ontdek dat je niet de enige bent én welke stappen je kunt zettenChantal
hoe-doorbreek-ik-mijn-vaste-patronenChantal
hoe-doorbreek-ik-mijn-vaste-patronenChantal
van-groei-naar-bloeiChantal
ik-wil-meer-balans-in-mijn-levenChantal
Ik wil meer balans in mijn levenChantal
Hoe-kan-ik-meer-ontspannen 4 tipsChantal
Hoe kan ik meer ontspannenChantal
Dromenvanger wat wil ik nou echt
Dromenvanger-hoe-weet-ik-wat-ik wilWay of Life Guiding
Handgebaar wat het woord ok uitbeeldt met in het midden een stralende zon als afbeelding bij blog over hoe krijg ik meer zelfvertrouwen
handgebaar dat het woord ok uitbeeldt met in het midden een stralende zon bij blog over het krijgen van meer zelfvertrouwen
Change managementChantal
Change managementChantal
EindejaarsstressChantal
Flexibiliteit en mindset bij tegenslagChantal
Chantal