Hoe kan ik meer ontspannen

Ontspannen doe je zo

“Druk, druk, druk, … ik heb het echt veel te druk”, is een vrij populair antwoord als je mensen vraagt hoe het met ze gaat. Je zult het vast wel herkennen. En geloof me, ook ik weet wat er met dit antwoord bedoeld wordt. Het bekende ‘gewoon-doorgaan-máár-alles-komt-goed-principe’.

Nu valt het ook niet mee om je hier niet in mee te laten nemen in een maatschappij die steeds meer 24/7 doordraaft. Dus wat doe je dan? Juist, dan hobbel je mee. Of zoals in de meeste gevallen, dan ren je gewoon mee. Een keertje wat harder rennen hoeft niet heel erg te zijn. Maar als dit in een vrijwel continu tempo nodig is om ‘de boel maar draaiende te houden’, dan is het geen hogere wiskunde om te bedenken dat geen mens dat oneindig zo volhoudt.

Wat een circus

Er wordt veel van je gevraagd. Je vervult dagelijks meerdere rollen waar je volledige aandacht en inzet voor vereist is. Op je werk, in je gezin en je familie, in je sociaal leven en misschien doe je nog een sport, heb je een hobby of volg je nog een studie of cursus ernaast. Natuurlijk. Want dat doe je toch gewoon. Feitelijk ben je de hele dag door aan het jongleren. Immers, al die ballen moeten wel in de lucht blijven natuurlijk. Soms even een korte stop. En weer door. En dan hoor ik in gedachten het bekende circus muziekje wat in de film Madagascar werd gebruikt voor het nummer Afro Circus: “Tata tadadada ….”

En dan komt daar op een dag het moment dat je lichaam het er niet meer mee eens is. Sterker nog, die is er klaar mee. En goed ook. Je lijf begint te protesteren en er komt fysiek verzet tegen al dit kunst-en vliegwerk. Ik omschrijf dit ook wel eens gekscherend als het stunt-en schietwerk. Want je schiet soms alle kanten op en je bent de hele dag door allerlei stunts aan het uithalen om maar door te kunnen. Om maar te voldoen. Je hebt vaak last van een stijve nek, hoofdpijn, spieren die vastzitten, je bent moe, je voelt je onrustig en opgejaagd en je hebt steeds meer moeite om te ontspannen.

Het is daarbij vooral interessant om te kijken hoe je dit kunt integreren in je dagelijks leven. Dat het dus gewoon een ‘way of life’ wordt om je meer ontspannen te voelen.

Het is tijd om in te zoomen op de mogelijkheden die je hebt om meer te ontspannen. Het is daarbij vooral interessant om te kijken hoe je dit kunt integreren in je dagelijks leven. Vaak denk je dat je moet kiezen tussen inspanning of ontspanning. Maar de truc is om overall een meer ontspannen gevoel te hebben juist ook wanneer je meer inspanning moet leveren. Dat het dus gewoon een ‘way of life’ wordt om meer ontspanning in je lijf en je leven te voelen. Stel je voor dat je dat veel vaker zou hebben. Hoe fijn klinkt dat?! Vandaag deel ik 4 tips die je makkelijk kunt toepassen, waar je ook bent.

Tip #1: Breathe in, breathe out

Nu denk je misschien: Ja duh! Ademhalen doe je toch heel de dag al? Dat klopt. Maar er zitten nogal wat gradaties in. Ademhaling is de meest basale, simpele en efficiënte manier om je direct meer te ontspannen. Als je veel drukte en stress ervaart, span je je spieren meer aan en haal je oppervlakkiger adem. Door regelmatig korte momenten bewust op je ademhaling te letten, geef je je lichaam kleine pauzes om te kunnen ontspannen. De boog kan niet continu gespannen zijn. Vind je het lastig om dat bijvoorbeeld op je werkplek te doen te midden van de drukke meetings, volle agenda`s en strakke deadlines? Zoek dan even een stille plek op – desnoods het toilet! – om letterlijk even op adem te komen. Focus je 3 minuten alleen op je ademhaling. Verder niks.

Toe aan een nieuw avontuur? 

Boek een gratis Ready 4 Take Off sessie om te ontdekken of ik jou hierbij kan helpen.

Tip #2: Maak de weg vrij in je hoofd

Als je voor je gevoel van alles moet, heb je ook een erg vol hoofd. Je bent bang om dingen te vergeten en je vindt het moeilijk om het overzicht te houden. Het is belangrijk om de weg weer vrij te maken in je hoofd. Het helpt om dingen op te schrijven. Dit kan zijn een lijstje met wat je nog moet doen, maar ook allerlei gedachtes of zorgen die je hebt. Dan is het uit je hoofd, staat het op papier en kan je erbij wanneer je het wilt. Je parkeert het als het ware even. Het geeft meer rust en zorgt dat je je beter kunt ontspannen. Hou je niet van schrijven? Spreek het dan in!

Tip #3: Stel prio`s & durf te kiezen

Op het moment dat je dingen op papier hebt gezet of hebt ingesproken, krijg je meer overzicht. Daardoor kun je ook beter je prioriteiten stellen. Dat is heel fijn om die te weten en de vervolgstap is minstens zo belangrijk. Namelijk, je keuzes ook daadwerkelijk maken op basis van deze prio`s. Je kunt niet altijd alles doen en dat hoeft ook niet. Wees eerlijk naar jezelf en bepaal welke dingen niet perse hoeven of op een later moment ook kunnen. Ja, ik weet het, het vraagt soms moed om nee te zeggen. Maar als het betekent dat je daardoor ja tegen jezelf zegt, is het de moeite van het proberen wel waard lijkt mij.

Tip #4: Lekker even niksen

Terwijl je zo aan het rennen en vliegen bent om alles voor elkaar te krijgen, komt het waarschijnlijk niet in je op om eens even helemaal niks te doen. Nu zeg ik ook niet dat je midden in een vergadering je werk erbij neer moet leggen of in de rij van de kassa bij de supermarkt ineens besluit om je karretje te laten staan om ‘lekker even niks’ te gaan doen. Wat ik bedoel is dat je jezelf gedurende de week of de dag wat vaker rustmomenten mag gunnen om even ‘lekker helemaal niks’ te doen. Plan die momenten eventueel van tevoren in. Al is het maar 10 minuten op de bank zitten met een bak thee en verder niks. Ben je te druk en heb je écht geen tijd om dit 10 minuten te doen? Maak er dan een half uur van. Je kan het kennelijk gebruiken.

Go slow with that flow

Zoals met alles is er maar één manier om erachter te komen wat deze 4 tips jou brengen. Dus ga maar eens jongleren met deze tips en dan ben ik heel benieuwd om van jou te horen wat het je heeft opgeleverd. Ik wens je alvast veel plezier & ontspanning. En onthoud: Niks moet, niksen mag.

Misschien vind je dit ook leuk:

Vertrouwen houden Helpende woorden onderwegChantal
Vanuit innerlijke rust krijg je het meeste gedaanChantal
Vakantie voornemens vasthoudenChantal
Hoe houd ik vertrouwenChantal
Hoeveel positivi-tijd heb jij?Chantal
Omgaan met gedachtes. Ik denk dat ik teveel denkChantal
Animatie oefening voor innerlijke rustChantal
Animatie oefening voor innerlijke rustChantal
Minder van jezelf moetenChantal
Je hart volgenChantal
Your True Journey Friends Online CommunityChantal
De kracht van positiviteit en creativiteitChantal
Weerstand tegen de crisisChantal
7 stappen om je ideale leven te ontdekkenChantal
4 tips om beter te ontspannenChantal
Ontspannen doe je zoChantal
Dat de stappen uit 2019 je veel moois mogen brengen in 2020!Chantal
Life is like a box of chocolates... geniet van de verrassingen onderweg!Chantal
Hocus Pocus ik hou mijn focusChantal
Blog - Hocus Pocus ik hou mijn focus-hoe-houd-ik-focusChantal
Sprong in het diepe en doen wat je hart je ingeeftChantal
Sprong in het diepe doen-wat-je-hart-je-ingeeftChantal
Gas geven of remmenChantal
Gas geven of remmenChantal
Zie je door de bomen het bos niet meer? Ontdek dat je niet de enige bent én welke stappen je kunt zettenChantal
hoe-doorbreek-ik-mijn-vaste-patronenChantal
hoe-doorbreek-ik-mijn-vaste-patronenChantal
van-groei-naar-bloeiChantal
ik-wil-meer-balans-in-mijn-levenChantal
Ik wil meer balans in mijn levenChantal
Hoe-kan-ik-meer-ontspannen 4 tipsChantal
Hoe kan ik meer ontspannenChantal
Dromenvanger wat wil ik nou echt
Dromenvanger-hoe-weet-ik-wat-ik wilWay of Life Guiding
Handgebaar wat het woord ok uitbeeldt met in het midden een stralende zon als afbeelding bij blog over hoe krijg ik meer zelfvertrouwen
handgebaar dat het woord ok uitbeeldt met in het midden een stralende zon bij blog over het krijgen van meer zelfvertrouwen
Change managementChantal
Change managementChantal
EindejaarsstressChantal
Flexibiliteit en mindset bij tegenslagChantal
Chantal