Blog - Hocus Pocus ik hou mijn focus-hoe-houd-ik-focus

Hocus Pocus ik hou mijn focus

Het leven is geen sprookje. En in een wereld vol chaos, drukte en veranderingen is het best hard werken om je aandacht erbij te houden. Voldoende tijd en ruimte voor jezelf en dat wat voor jou belangrijk is. Want als het zo hectisch is, hoe hou je dan je focus?

Je zou willen dat je een toverstokje had. Een paar keer zwaaien en gelijk resultaat. Dat zou toch makkelijk zijn, nietwaar? En wat als ik je zeg dat je dat toverstokje helemaal niet nodig hebt om hetzelfde resultaat te behalen? Laten we eens even terug gaan naar hoe het allemaal begon.

Er was eens…

… een klein meisje. Terwijl papa en mama druk bezig zijn om de hele tuin leeg te ruimen nog voordat de grote verbouwing begint, heeft het meisje een heerlijk plekje gevonden te midden van de overhoop liggende tuin. Alles bij elkaar beslaat het totale speeloppervlak niet meer dan één vierkante meter. Er liggen nog wat restjes gras op, een paar oude bloempotjes, een verloren schepje uit het strandsetje van afgelopen zomer en verder vooral heel veel zand. Bergen met zand.

Daar waar papa en mama er ook letterlijk als een berg tegenop zien voordat die hele tuin weer op orde is – want immers er lijkt nóóit een einde aan te komen – ziet het kleine meisje vooral veel mogelijkheden om zich de hele middag te vermaken. Ze is totaal niet bezig met wat er om haar heen gebeurt en gaat daardoor helemaal op in het spelen en bouwen van zandkastelen.

Eerst moet ze natuurlijk nog eten en straks na het bad mag ze even tv kijken en een boekje lezen voor het slapen gaan

Aan het einde van de middag gaat ze moe maar vol leuke verhalen weer naar binnen. Weliswaar onder lichte dwang van haar ouders, want zij had nog wel even door kunnen gaan. Ze had immers nog lang niet al haar creatieve ingevingen verwerkt. Maar goed, haar kleren zijn er niet heel veel schoner op geworden en ze moet dus zeker nog uitgebreid in bad. Eerst moet ze natuurlijk nog eten en straks na het bad mag ze even tv kijken en een boekje lezen voor het slapen gaan.

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Wat is er nu weer aan de hand? Ineens ziet het meisje hoe papa en mama druk in de weer zijn en hoe ze lopen te mopperen op elkaar. Er is iets niet goed gegaan met het tussentijds halen van de boodschappen en nu staat het eten te laat op tafel. Wat een drukte. Ze bedenkt zich dat ze ook even kan gaan kleuren in dat mooie boek wat ze laatst van oma heeft gekregen. Maar nog voordat haar roze stift het papier raakt, wordt plots het boek van haar afgepakt omdat het na veel extra inspanningen van haar ouders nu toch echt tijd is om te eten.

Het eten smaakt goed en ze heeft alweer zin om direct nog lekker even tv te kijken en een verhaaltje te lezen. En daarna gaat ze fijn slapen en dromen over schepjes en zandkastelen. Even later zitten haar ouders uitgeblust op de bank. Ze hebben bergen werk verricht en toch zien ze vooral wat er nog moet gebeuren. Het is maar te hopen dat hun harde werk vandaag niet voor niets is geweest en dat het morgen goedkomt als die tuinmannen komen om met het echte werk te beginnen. Wat zij hebben gedaan stelde immers eigenlijk nog niks voor. Maar dan gebeurt er ineens iets heel moois en onverwachts…

Toe aan een nieuw avontuur? 

Boek een gratis Ready 4 Take Off sessie om te ontdekken of ik jou hierbij kan helpen.

Pief Poef Paf

De ouders hebben geen toverstaf. En toch lukt het hun om hun dag in een volledig ander daglicht te plaatsen. Ze lachen over hoe hun dochtertje de dag van haar leven had, terwijl zij stonden te zwoegen in die tuin. Ze realiseren zich dat zij iets deed wat ze zelf nog wel eens vergeten. Niet zozeer gerelateerd aan het te verrichten werk in hun tuin, want soms staan er nu eenmaal dingen op die To do lijst. Het gaat ze meer om het besef dat hun dochter zo in het moment kan zijn. Hoe ze zich richt op hetgeen waar ze blij van wordt. En hoe ze kiest voor wat zij belangrijk vindt op dát moment. Ze piekert niet over gister en maakt zich geen zorgen over morgen. Ze twijfelt niet aan zichzelf door zich af te vragen of haar zandkasteel wel goed is gelukt. Het ging haar om het plezier hebben en dat heeft ze duidelijk heel veel gehad.

Oftewel, het meisje had een enorme focus. Op datgene waar ze mee bezig was, op hetgeen wat haar een blij gevoel geeft. Ze koos voor wat zij op dat moment het belangrijkste vond. Ze zag vooral mogelijkheden en richtte zich daar ook volledig op. Ze was helemaal in het moment, volgde haar gevoel en zag overal het positieve in.

Zo leef je dus heel lang gelukkig

Denk ik dan dat het leven één groot sprookje is? Niet bepaald. Ik vind het vaak hard werken en alles behalve makkelijk met geregeld een behoorlijk stevige uitdaging onderweg. Ik ben wel van mening dat je zelf veel meer positief kunt beïnvloeden dan je denkt. Het is maar net waar jij de focus op legt. En daarin ben je altijd vrij om te kiezen op elk gewenst moment. Jij bepaalt, jij kiest je richting én je hebt altijd de vrijheid om weer bij te sturen op basis van nieuwe inzichten en ontwikkelingen. En ja, er zijn genoeg dingen die we ‘moeten’ op een dag. Leg de focus deze week eens op wat je van jezelf mag. Dus: Hocus Pocus, enjoy having your focus!

Misschien vind je dit ook leuk:

Vertrouwen houden Helpende woorden onderwegChantal
Vanuit innerlijke rust krijg je het meeste gedaanChantal
Vakantie voornemens vasthoudenChantal
Hoe houd ik vertrouwenChantal
Hoeveel positivi-tijd heb jij?Chantal
Omgaan met gedachtes. Ik denk dat ik teveel denkChantal
Animatie oefening voor innerlijke rustChantal
Animatie oefening voor innerlijke rustChantal
Minder van jezelf moetenChantal
Je hart volgenChantal
Your True Journey Friends Online CommunityChantal
De kracht van positiviteit en creativiteitChantal
Weerstand tegen de crisisChantal
7 stappen om je ideale leven te ontdekkenChantal
4 tips om beter te ontspannenChantal
Ontspannen doe je zoChantal
Dat de stappen uit 2019 je veel moois mogen brengen in 2020!Chantal
Life is like a box of chocolates... geniet van de verrassingen onderweg!Chantal
Hocus Pocus ik hou mijn focusChantal
Blog - Hocus Pocus ik hou mijn focus-hoe-houd-ik-focusChantal
Sprong in het diepe en doen wat je hart je ingeeftChantal
Sprong in het diepe doen-wat-je-hart-je-ingeeftChantal
Gas geven of remmenChantal
Gas geven of remmenChantal
Zie je door de bomen het bos niet meer? Ontdek dat je niet de enige bent én welke stappen je kunt zettenChantal
hoe-doorbreek-ik-mijn-vaste-patronenChantal
hoe-doorbreek-ik-mijn-vaste-patronenChantal
van-groei-naar-bloeiChantal
ik-wil-meer-balans-in-mijn-levenChantal
Ik wil meer balans in mijn levenChantal
Hoe-kan-ik-meer-ontspannen 4 tipsChantal
Hoe kan ik meer ontspannenChantal
Dromenvanger wat wil ik nou echt
Dromenvanger-hoe-weet-ik-wat-ik wilWay of Life Guiding
Handgebaar wat het woord ok uitbeeldt met in het midden een stralende zon als afbeelding bij blog over hoe krijg ik meer zelfvertrouwen
handgebaar dat het woord ok uitbeeldt met in het midden een stralende zon bij blog over het krijgen van meer zelfvertrouwen
Change managementChantal
Change managementChantal
EindejaarsstressChantal
Flexibiliteit en mindset bij tegenslagChantal
Chantal