Eindejaarsstress

Het Eindejaarsvirus

Het heerst echt weer momenteel. Het eindejaarsvirus. Je bent er vast bekend mee. Drukte en een agenda gevuld met afspraken en een berg verplichtingen die allemaal nog voor het einde van het jaar moeten plaatsvinden. Het virus zorgt voor stress, een opgejaagd gevoel, slecht slapen, onrust, een overvol hoofd en het gevoel dat het nooit goed of snel genoeg is. 

Het is dan ook best een heftig virus. Zo eentje waar je nog dagen, weken of zelfs nog langer last van hebt. Op de een of andere manier is die hardnekkiger dan je aanvankelijk zou denken. Want in die aanloop naar het einde van het jaar zit immers de feestelijke decembermaand. Dus hoe schadelijk kan dat virus dan zijn? Deze klinkt best onschuldig. Immers, die laatste maand is toch gevuld met heel veel leuke dingen?

Doldwaze Decemberdagen

In het begin van de maand is de goedheiligman weer in het land met zijn Pieten. En zijn overvolle stoomboot met cadeaus. Maar ok, eerlijk is eerlijk, op de een of andere manier moet er nog wel het een en ander gebeuren voordat die cadeaus van deze boot op de plaats van bestemming geraken en ze aan je dierbaren worden uitgedeeld. Nog even snel een rijmpje of surprise erbij. Je had daar eigenlijk geen tijd meer voor, maar ach, met wat kunst-en vliegwerk is het toch weer gelukt. Is ook helemaal niet erg, je doet dat ook graag natuurlijk.

Is deze beste man na zijn verjaardagsfeestje weer naar Spanje vertrokken, staat vervolgens z`n collega uit de Noordpool weer voor de deur met z`n rendieren. Het gaat allemaal gewoon door natuurlijk. Ook dat is leuk en hartstikke gezellig. Maar ook hier zijn nog wel de nodige voorbereidingen vereist. En dan zijn er nog de familiebezoekjes, eindejaarsborrels, kerstlunches op het werk, etc. Hmm, misschien toch best nog druk als je die gevulde agenda ziet.

Ach, straks in januari kan je weer in het ‘gewone’ ritme

Op het moment dat je die agenda bekijkt aan het einde van een drukke werkdag (of zelfs een drukke werkweek!), dan wil het nog wel eens gebeuren dat je bijna een rolberoerte krijgt na het zien van die enorme hoeveelheid afspraken en verplichtingen. Je weet eigenlijk niet hoe je dat voor elkaar moet krijgen en je wordt al moe als je eraan denkt. Maar je kan toch moeilijk dingen afzeggen? Immers, je hebt nu eenmaal een aantal verplichtingen deze maand. Dat hoort ook wel een beetje bij de decembermaand. Je bent eraan gewend, dat doe je al jaren zo en het komt toch ook altijd weer goed? Ach, straks in januari kan je weer in het ‘gewone’ ritme. De gedachte daaraan brengt al wat rust, je kijkt daar zelfs al een beetje naar uit.

De vraag is echter, pas je dat rennen en vliegen alleen in de hoogtijdecemberdagen toe? Of is het stiekem een gewoonte geworden om het hele jaar door volle bak gas te geven? Nu je er zo over nadenkt, is dat misschien iets wat je ergens wel anders zou willen. Het zou toch wel fijn zijn als je wat meer rust had, een betere balans zou ervaren en je wat meer tijd voor jezelf zou hebben. Je vraagt je alleen af: Hoe dan?!

Ik ren of ik ben Zen?

Volgens mij is het heel goed mogelijk om minder stress en meer rust te ervaren. Ook in de doldwaze decemberdagen. Het gaat namelijk niet zozeer om de periode van het jaar, het gaat vooral om de manier waarop jij ermee omgaat. Hoe makkelijk vind jij het om je grenzen aan te geven? Als je iets moet doen, vind je het dan al snel goed genoeg of heb je liever dat je de dingen perfect doet? Zorg je graag voor een ander met als enige nadeel dat je daardoor jezelf nog wel eens vergeet? Kies jij deze keer voor je volle agenda of voor jezelf? Het goede nieuws is namelijk dat je zelf bij machte bent om te kiezen hoe je hiermee omgaat. Alle verandering begint bij jezelf. Als je maar wilt!

Het is niet één druk op de knop. Je moet er wel iets voor doen. Maar als je gaat trainen voor de marathon, doe je dat niet alleen voor het bewijs op papier of de medaille achteraf. Het gaat je om de ervaring, je hebt ergens naartoe gewerkt, je had een doel en het behalen daarvan geeft een goed gevoel. Zo werkt het ook met je eigen gedrag veranderen. Je traint jezelf hierin. Het is de kracht van herhaling, waardoor je je steeds bewuster wordt. Dit geeft meer inzicht en dat zorgt weer voor meer rust en ruimte.

Omdat het kan!

En dat is gelijk het medicijn waarmee je het eindejaarsvirus kunt bestrijden. Zodat je in alle (innerlijke) rust kunt genieten van die gezellige decembermaand. En van de 11 maanden die daarna volgen natuurlijk. Want stel je maar eens voor dat je gedurende het hele jaar een meer ontspannen gevoel hebt. Hoe zou je leven er dan uitzien? Reden voor een goed voornemen? Wellicht een idee om daar eens bij stil te staan en het glas op te heffen tijdens de feestdagen. Om het daarna ook daadwerkelijk anders te doen. Niet omdat het moet, maar omdat het kan.

Misschien vind je dit ook leuk:

Vertrouwen houden Helpende woorden onderwegChantal
Vanuit innerlijke rust krijg je het meeste gedaanChantal
Vakantie voornemens vasthoudenChantal
Hoe houd ik vertrouwenChantal
Hoeveel positivi-tijd heb jij?Chantal
Omgaan met gedachtes. Ik denk dat ik teveel denkChantal
Animatie oefening voor innerlijke rustChantal
Animatie oefening voor innerlijke rustChantal
Minder van jezelf moetenChantal
Je hart volgenChantal
Your True Journey Friends Online CommunityChantal
De kracht van positiviteit en creativiteitChantal
Weerstand tegen de crisisChantal
7 stappen om je ideale leven te ontdekkenChantal
4 tips om beter te ontspannenChantal
Ontspannen doe je zoChantal
Dat de stappen uit 2019 je veel moois mogen brengen in 2020!Chantal
Life is like a box of chocolates... geniet van de verrassingen onderweg!Chantal
Hocus Pocus ik hou mijn focusChantal
Blog - Hocus Pocus ik hou mijn focus-hoe-houd-ik-focusChantal
Sprong in het diepe en doen wat je hart je ingeeftChantal
Sprong in het diepe doen-wat-je-hart-je-ingeeftChantal
Gas geven of remmenChantal
Gas geven of remmenChantal
Zie je door de bomen het bos niet meer? Ontdek dat je niet de enige bent én welke stappen je kunt zettenChantal
hoe-doorbreek-ik-mijn-vaste-patronenChantal
hoe-doorbreek-ik-mijn-vaste-patronenChantal
van-groei-naar-bloeiChantal
ik-wil-meer-balans-in-mijn-levenChantal
Ik wil meer balans in mijn levenChantal
Hoe-kan-ik-meer-ontspannen 4 tipsChantal
Hoe kan ik meer ontspannenChantal
Dromenvanger wat wil ik nou echt
Dromenvanger-hoe-weet-ik-wat-ik wilWay of Life Guiding
Handgebaar wat het woord ok uitbeeldt met in het midden een stralende zon als afbeelding bij blog over hoe krijg ik meer zelfvertrouwen
handgebaar dat het woord ok uitbeeldt met in het midden een stralende zon bij blog over het krijgen van meer zelfvertrouwen
Change managementChantal
Change managementChantal
EindejaarsstressChantal
Flexibiliteit en mindset bij tegenslagChantal
Chantal