Gas geven of remmen

Gas geven of remmen

Lekker is dat. Volle bak gas geven, het gevoel dat je on top of the world bent, helemaal in je element en niemand die je iets kan maken. Herkenbaar? Als ik het alleen al type, kan ik het helemaal voelen. Met elke vezel in m`n lichaam.

Je hebt het gevoel volledig de touwtjes in handen te hebben. Complete regie heb je. En als je er zo eens even bij stil staat, is het eigenlijk wel bijzonder hoe efficiënt en productief je bent geweest de afgelopen tijd. Wow. Want als je jezelf zo nuttig hebt weten te maken, dan heb je er vast ook veel waardering en een goed gevoel aan over gehouden.

Eh…. Waardering. Hoe schrijf je dat??

Want dat lijkt toch wel een logisch gevolg. Als je immers zo hard hebt gewerkt en je jezelf op werkelijk alle fronten keihard hebt ingezet, dan heb je daar vast ook een grote waardering voor gekregen. Dat zou je inderdaad denken. Maar waarom voelt dat dan niet zo?

Sterker nog, nu je er zo eens over nadenkt, heb je eerder het tegenovergestelde gevoel gekregen. Namelijk het gevoel dat het ondanks al die harde inspanningen toch nooit genoeg is. Dat er juist alleen maar meer van jou verlangd wordt. Soms lijkt het erop dat hoe harder jij werkt, des te meer een ander achterover kan leunen. Je voelt je alles behalve gewaardeerd en je kan er nog boos en verdrietig om worden ook. En alsof dat nog niet genoeg is, heb je de afgelopen tijd ook steeds meer last gekregen van die vastzittende spieren in je nek en rug, hoofdpijn en nog wat andere kwaaltjes die je nu echt niet kan gebruiken. Je wilt immers gas kunnen geven. En goed ook!

“Van wie heb je die waardering nodig en waarom eigenlijk?”

Een bepaalde vorm van waardering zullen we waarschijnlijk altijd wel nodig hebben. Het is een basisbehoefte. Maar tijdens al dat gas geven kun je jezelf wellicht eens een belangrijke vraag stellen: Van wie heb je die waardering nodig en waarom eigenlijk? Stel dat je zelf al over een bepaalde mate van waardering naar jezelf toe beschikt, zou je dan minder de behoefte hebben aan die waardering van een ander? Zou je dan niet meer zo hard hoeven te rennen voor alles en iedereen? Zou je dan makkelijker je grenzen aangeven? Kan je dan beter nee zeggen tegen een ander en ja tegen jezelf? Hoe zou je anders in het leven staan?

Ontvang de gratis Inspiration Guide

en ontdek in 7 stappen jouw ideale Way of Life.

Is pijn soms fijn

Wat zou het met je lichaam doen als je af en toe op de rem zou gaan staan. Het is zo makkelijk om maar door te gaan vanuit routine, bepaalde gedachtepatronen en omdat je bent gaan geloven dat het er gewoon bij hoort. Onderweg negeer je daardoor vaak de signalen die je lichaam je aangeeft. Aangezien je intussen toch ervoor kiest om door te denderen, zou je bijna denken dat je die pijn en lichamelijke klachten fijn vindt?!

Nu zeg ik zeker niet dat alle pijn en fysieke problemen voortkomen uit stress, het eeuwig gas geven en doorgaan. Ik ben wel van mening dat er een hoop van de veelgehoorde (psychosomatische) klachten te relateren zijn hieraan. En in die gevallen kan het heel interessant zijn om eens in te zoomen op wat je lichaam jou wil vertellen. Er zijn niet voor niks zoveel uitdrukkingen die een verband aangeven tussen emotionele en psychische klachten enerzijds en fysieke klachten anderzijds: ergens de buik vol van hebben, je gal spuien, iets op je lever hebben, etc.

Noodrem of nood om tijdig te remmen

En dan is het ergens inderdaad fijn dat je lichaam die pijn inzet om jou ergens alert op te maken. Je lichaam wil graag dat je in een opperste staat van paraatheid komt. De vraag voor jezelf is uiteraard wel wat je daar vervolgens mee doet? Welke weg kies je? Blijft standje plankgas de favoriet of is het af en toe ook wel eens lekker om op de rem te gaan staan. Je weet zelf als geen ander wat je voelt en nodig hebt. Luister daar naar en durf te handelen naar gelang je behoefte.

Als je met je auto te lang doorrijdt op de reservetank en je niet op tijd voor nieuwe brandstof zorgt, dan kom je toch echt vanzelf stil te staan. Dat is met je lichaam niet anders. Het is je grootste goed, dus wees er zuinig op. Voorkom die noodrem door tijdig te voelen wanneer je even op de rem moet om bij te tanken. Kan je daarna vanzelf weer een keertje gas geven. Maar dan niet omdat je denkt te moeten voldoen, maar omdat je het om de juiste redenen doet. Omdat het je energie geeft en je eigen motor daardoor vanzelf blijft draaien. Ik wens je een energierijke route vol avontuur met een goede balans tussen gas geven en remmen. Veel reisplezier!

Misschien vind je dit ook leuk:

Vertrouwen houden Helpende woorden onderwegChantal
Vanuit innerlijke rust krijg je het meeste gedaanChantal
Vakantie voornemens vasthoudenChantal
Hoe houd ik vertrouwenChantal
Hoeveel positivi-tijd heb jij?Chantal
Omgaan met gedachtes. Ik denk dat ik teveel denkChantal
Animatie oefening voor innerlijke rustChantal
Animatie oefening voor innerlijke rustChantal
Minder van jezelf moetenChantal
Je hart volgenChantal
Your True Journey Friends Online CommunityChantal
De kracht van positiviteit en creativiteitChantal
Weerstand tegen de crisisChantal
7 stappen om je ideale leven te ontdekkenChantal
4 tips om beter te ontspannenChantal
Ontspannen doe je zoChantal
Dat de stappen uit 2019 je veel moois mogen brengen in 2020!Chantal
Life is like a box of chocolates... geniet van de verrassingen onderweg!Chantal
Hocus Pocus ik hou mijn focusChantal
Blog - Hocus Pocus ik hou mijn focus-hoe-houd-ik-focusChantal
Sprong in het diepe en doen wat je hart je ingeeftChantal
Sprong in het diepe doen-wat-je-hart-je-ingeeftChantal
Gas geven of remmenChantal
Gas geven of remmenChantal
Zie je door de bomen het bos niet meer? Ontdek dat je niet de enige bent én welke stappen je kunt zettenChantal
hoe-doorbreek-ik-mijn-vaste-patronenChantal
hoe-doorbreek-ik-mijn-vaste-patronenChantal
van-groei-naar-bloeiChantal
ik-wil-meer-balans-in-mijn-levenChantal
Ik wil meer balans in mijn levenChantal
Hoe-kan-ik-meer-ontspannen 4 tipsChantal
Hoe kan ik meer ontspannenChantal
Dromenvanger wat wil ik nou echt
Dromenvanger-hoe-weet-ik-wat-ik wilWay of Life Guiding
Handgebaar wat het woord ok uitbeeldt met in het midden een stralende zon als afbeelding bij blog over hoe krijg ik meer zelfvertrouwen
handgebaar dat het woord ok uitbeeldt met in het midden een stralende zon bij blog over het krijgen van meer zelfvertrouwen
Change managementChantal
Change managementChantal
EindejaarsstressChantal
Flexibiliteit en mindset bij tegenslagChantal
Chantal